top of page

Babytjek

​Mange bekymringer kan komme over os som nybagte forældre, og vores intuition er stærk. Så lad mig endelig se, om ikke jeg kan hjælpe din baby, så du også igen kan finde ro. Måske har din baby, svært ved at amme pga. stramt tungebånd eller spændinger i nakke og kæbe. Der kan ses tydeligt sideforskel, favoritside, fladt eller skæv hovedform, uro og overstimulering af nervesystemet. Eller måske ønsker I bare lidt råd og vejledning til næste motoriske udfoldelse. Fysioterapien favner bredt, og uanset hvad så gør jeg mit til, at I går herfra med viden i rygsækken. Husk på, at babytjek også kan foregå hjemme hos jer!

babyundersøgelse.png

Undersøgelse af nyfødt 

Det at møde verden ude for den trygge livmoder kan være en hård omgang. Den lange tid inde i livmoderen kan have været tryg, omfavnende og fyldt lækre hormoner. Det kan også have været en tid med undersøgelser, bekymringer og uro. Vores første tid både indeni og udenfor livmoderen ved vi har en stor betydning for vores tilknytning og trivsel.

 

En undersøgelse og behandling af dit lille menneske, vil være med fokus på at skabe ro i både dit og barnets nervesystem. Det vil være for professionelt og omsorgsfuldt at løsne de spændinger der kan sidde i den lille krop, måske vil du gerne have vi også tjekker tungebåndet. Din intuition er stærk som forældre, så det er vigtigt for mig at høre hvad du tænker og mærker i dit lille menneske. I vil blive vejledt i gode øvelser I kan lave derhjemme til at berolige og bevæge den lille krop. 

bagsidedominans.png

Bagsidedominans

Et barn med bagsidedominans, har en dominerende bagside. Vi bliver født med reflekser der gør vores bagside særligt vigtig, vi skal nemlig kunne strække os inde i maven og skifte position, ligesom vi skal kunne komme ud og gerne vinkle hovedet i den rigtige position. Men hvis bagsiden bliver ved at være særligt dominerende kan det være svært for mavens muskler at følge trop.

 

Hvordan ser jeg så at mit barn har en dominerende bagside? Det kan være dit barn meget tidligt kan holde hovedet selv. Måske vil dit barn gerne skubbe sig væk fra dig ved spisesituationer. Dit barn vil helst trøstes oprejst og helst ikke liggende i din favn. Måske har dit barn fået fladt eller skævt baghoved. Ligger gerne med hovedet bagover når han sover og vil aller helst sidde op eller stå op og måske hoppe. Den dominerende bagside kan føre til en generel uro, det kan være dit barn har svært ved at falde i søvn, sover korte lure eller måske vækker sig selv i søvne. Flere kranienerver kan blive påvirket når vi har en bagside der larmer lidt mere end nødvendigt, det er derfor vigtigt at vi får hjulpet dit barn sådan den onde cirkel af symptomer kan blive brudt.

urolig baby.png

Min baby er urolig

Du har gået utallige ture med barnevognen, hoppet på pilatesbold, prøvet 117 forskellige sutter, måske givet ham en ekstra flaske - for er han nu også mæt? Det lille urolige menneske prøver at fortælle dig noget, men hvad er det? Du er ved at være træt, træt af at prøve uden nogen effekt. Det er hårdt at være forældre, og det er især hårdt når vores børn er urolige. Uro er et symptom, og vi skal finde frem til årsagen. Når I kommer til mig med tegn på uro, er det vigtigt for mig at vi finder frem til årsagen, jeg vil derfor også give jer øvelser med hjem der kan berolige på barnets men også dit nervesystem. Det hænger nemlig unægteligt sammen.

favoritside.png

Har mit barn favoritside?

Dit barn vil helst kigge til den samme side, dette kan du allerede have bemærket da dit barn kom til verden men det kan også være noget der er opstået i takt med vaner omkring amning, putning og bleskifte. Vi skal ikke opleve en asymmetri hos vores kære små, i ryg og maveliggende skal hovedet have fri bevægelighed til både at dreje sig til højre og venstre. Ligesom barnet skal kunne ligge og sove med hovedet til begge sider. Hos børn med en favoritside kan vi se f.eks. skævt baghoved og asymmetrisk udvikling i arme og ben, da barnet primært er opmærksom på den side hvor til hovedet drejer. Vi kan derfor også se det i næste motoriske udviklingstrin som at trille, hvor barnet primært triller til den ene side, og måske også helst kryber med samme side. For at bremse ovenstående symptomer på favoritsiden, er det vigtigt vi reagere når vi bliver opmærksomme på problematikken. Men god manuel behandling og små ændringer i vaner og øvelser kan vi sammen hjælpe dit barn på vej mod en mere symmetrisk udvikling.

overgange.png

Vigtige overgange

Hvornår skal mit barn krybe? Hvor gamle er de typisk når de kravler? Må jeg gå med hende i hænderne? Hvornår må hun sidde?

 

Vi ser mange milepæle foran os omkring vores børns motoriske udvikling. Men i mellem milepælene er der overgangene og gentagelserne. Der er en mening med rækkefølgen, der er en mening med gentagelserne. Dit barn har brug for utallige mange tril for at få styrken til at krybe, dit barn har brug for utallige mange meters kryb for at kunne kravle og dit barn har brug for mange meters kravl for at lære at gå.

Gentagelse, gentagelse, gentagelse

En ny færdighed er lært og baby repeterer igen og igen og igen og det kan da også have tendens til at forstyrre nattesøvnen indimellem. Ikke på noget andet tidspunkt i vores liv opleves så mange signaler at spurte rundt i vores hjerner, den står bare på spring for at lære nyt! Dette skal vi derfor også udnytte hvis vi har bevægemønstre og vaner vi gerne vil ændre på. Ofte når i er kommet hjem fra klinikken modtager jeg beskeder som, “Siden vi var hos dig har han har ikke lavet andet end at …”.

 

Oplever du dit barn kryber ensidigt, har skæv hovedform eller anden form for asymmetri er kombinationen af den manuelle behandling og jeres gentagne øvelser den helt rette kombination. I kommer derfor aldrig herfra uden tilbuddet om hjemmeøvelser.

Tøv ikke med at kontakte mig, hvis I har spørgsmål eller brug for vejledning.

bottom of page